Dirigent Marjan Grdadolnik

Glasba je najčudovitejša umetnost!

Življenjepis

Marjan Grdadolnik je na Akademiji za glasbo v Ljubljani  najprej diplomiral iz klarineta pri prof. Jožetu Kotarju nato pa vpisal še študij dirigiranja pri prof. Milivoju Šurbku.

Kot pedagog deluje na Glasbeni šoli Logatec, kjer poučuje klarinet. Desetletje je vodil Simfonični orkester GŠ Logatec s katerim je v letu 2007 in 2009 koncertiral v Rimu. Ob tej priložnosti je izšla zgoščenka »Logaški simfoniki v Rimu«, ki je bila posneta v živo.

Marjan GrdadolnikV mesecu avgustu 2008 se je udeležil glasbenega festivala imenovanega »Little Paris« v romunski Bukarešti. Po uspešno opravljeni avdiciji je bil izbran, da je na zaključnem koncertu festivala dirigiral orkestru National Radio Orchestra Romania in z njim izvedel Beethovnovo 7. simfonijo v A-duru. Izvedba te skladbe je doživela navdušenje tako pri publiki kot pri strokovni kritiki.  Večkrat je dirigiral Pihalnemu orkestru, januarja 2008 pa tudi Simfoničnemu orkestru Akademije za glasbo. Od leta 1999 je tudi dirigent Pihalnega orkestra Logatec, ki tekmuje v najvišji koncertni skupini. Z njim dosega odlične rezultate, saj se s tekmovanj redno vrača z zlatim plaketami.

Je tudi dolgoletni dirigent MePZ Adoramus Logatec, s katerim se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2000 je na tekmovanju v Pragi z zborom dosegel absolutno prvo mesto in bil proglašen za najboljšega dirigenta tekmovanja. Priznanje mu je podelil znameniti skladatelj Petr Eben.

Je organist v domači župniji Sv. Nikolaj Logatec, ukvarja pa se tudi s komponiranjem. Njegova skladba Laudate Dominum za zbor in godalni orkester se redno pojavlja na sporedih najrazličnejših zborov.

Marjan Grdadolnik je kot dirigent dobitnik Študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo za leto 2008.

Avgusta 2009 je vodil EMSO 2009 (Europian Medical Students’ Orchestra) in z njim izvedel dva koncerta. Izpopolnjeval se je na tečajih pri prof. Wolfgangu Doernerju in maestru Dejanu Saviću.

Januarja 2009 je na diplomskem koncertu dirigiral Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija in z odliko diplomiral iz dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Njegovo geslo je: ‘Glasba je najčudovitejša umetnost in spomin na raj.’